Se hvordan avis lages på gamlemåten

I helgen 2. til 3. oktober er det stor aktivitet i det gamle avishuset Fjeld-Ljom på Røros. Her er alt det gamle utstyret fra den tiden man produserte avis ved hjelp av bly intakt, og i løpet av noen hektiske dager skal det lages en avis på samme vis som det ble gjort da Jan Erik arbeidet her tidlig på 1970-tallet.

DSC_0065-2Pressemuseet er en del av Rørosmuseet, men aktivitetene i avishuset skjer i regi av en egen venneforening. En viktig oppgave nå i høst er å drive opplæring med nye «lærlinger» som etter hvert skal ta over ansvaret for vedlikehold og produksjon av årlig avis på det gamle utstyret.

Fra programmet til Venneforeningen:

Lørdag 3 okt er det Åpent hus i Pressemuseet Fjeld Ljom kl 11-15, slik at alle kan få nyte stemningen i det gamle avishuset, maskinene går, du kan kjenne på stemningen som sitter i veggene, blanding av blylukt, varme, stress, fellesskap, fristen nærmer seg. Gratis adgang, men bli gjerne medlem av Venneforeningen.

Fredag 2. okt seminar i Storstuggu / Gropa. Tema: Fjeld-Ljom som arnested for Fjellregionens forfattere, med Jon Høsøien: Johan Falkberget – journalist livet ut. Ola Jonsmoen: Fjeld-Ljom gav diktet ein sjanse – Lokalavisa opninga til parnasset?  Jan Erik Øvergård: Western-helter og leseglade kvinner. Fra journalistikk til serielitteratur.

Seminaret arrangeres i samarbeid med Litteraturfesten som arrangeres på Røros denne uka.