Bøkene 1 – 25

Bok 25 – Hjemgården

Da er vi fremme ved veis ende, siste bok i serien Rosemalt kommer i butikkene 20. februar.

Vi har fulgt Rebekka fra hun var en ung, usikker og kanskje litt bortskjemt ung kvinne i Hamar, til hun nå er en moden kvinne. Noen av drømmene i livet har hun fått oppfylt, hun har fått en kunstnerutdanning, hun har to barn, og hun er husfrue på en stor gård.

Det er naturlig å overlate både gården og historien til neste generasjon nå.

Om siste bok:

Johannes forstår at han ikke kan leve uten Andrine, men er usikker på om hun føler det samme som ham. Samtidig vet han at han må ta en beslutning når det gjelder hjemgården.

Johannes la hånden sin over hennes.
Andrine kunne kjenne varmen som strømmet mellom dem. Hun løftet hånden så de kunne flette fingrene sammen. De flyttet begge litt på seg, så de kom helt inntil hverandre.
Han tok hånden hennes mellom begge sine og holdt rundt den, hardt.

Les utdrag og bestill bøkene på Norske Serier

 

Bok 24 – Margot

Nest siste bok i Rosemalt handler mye om Margot og hennes skjebne, fra hun var ung, til hun nå igjen skal møte Knut. I ungdommen hadde de sterke følelser for hverandre, som de aldri fikk levd ut, fordi han dro til Amerika. Nå kommer han hjem. Har følelsene overlevd gjennom livet de har levd på hver sin kant av kloden?

– Han spilte for deg, Knut, når dere var på setra sammen, gjorde han ikke?
– Jo, han gjorde det. Når det var stunder til slikt. Stemmen til Margot var blitt til en svak hvisking.
– Og nå kommer han hjem og har fela med seg. Kanskje alt i sommer.

Bok 23 – Gamle skygger

rosemalt23Ingas ondskap brer om seg og rammer flere på Lie. Rebekka fortæres av svartsyke, samtidig som ansvaret for gården hviler tungt på henne nå som Tharald begynner å bli skrøpelig, og Ulf ofte er ute på handelsreise.

Jeg er allerede syk, tenkte hun. Svartsyken brenner i meg hver gang jeg ser på husbonden min. Live må bort. Hvis hun ikke er borte til sommeren, blir jeg med på setra. Og hvis hun fremdeles er her når jeg kommer tilbake, reiser jeg fra gården. 
Valget er Ulfs, tenkte hun bittert.

Les utdrag og bestill bøkene på Norske Serier

Bok 22 – Ondskapen våkner

Rebekka er rystet over alle beskyldningene fra Kristine. Samtidig bekymrer det henne at sønnen Johannes tilbringer stadig mer tid på Bua sammen med Inga, den jevngamle datteren til Kristine.

– Inga var ikke på Bua da Kristine kom, sa Rebekka. – Men jeg tror kanskje Inga … De to andre så på henne. – Inga er ikke som Steinar, fortsatte hun. – Jeg har en vond følelse for hva de to, Inga og Kristine, kan finne på sammen, om det nå virkelig er slik at Kristine vil sette makt bak kravene hun kommer med. Hun var så forandret. Så hatefull. Så …

Bok 22 er i butikkene fra 22. august 2016

Les utdrag og bestill bøkene på Norske Serier.

Bok 21 – Slekters gang

rosemalt21Rebekka trives i Paris og med undervisningen, men hun savner Bettina K. Tiden går fort, og snart skal hun tilbake til Østerdalen og Lie. Hun er trolovet med Carl Fredrik, men tenker mye på Ulf, og er spent på hvordan det vil bli å møte ham igjen.

– Nå er vi fremme, sa Rebekka. – Nå skal vi se hvem det er som kommer for å hente oss. Vi skal kjøre med hest og vogn opp til gården der faren din bor.
Hun både håpet og gruet for at det var Ulf som skulle stå der. Hjertet banket som besatt, det var nesten så hun ikke fikk puste.

Bok 21 er i butikkene fra 20. juni 2016

Les utdrag og bestill bøkene på Norske Serier.

Bok 20 – Paris

rosemalt20Rebekka ser stadig mer til Carl Fredrik, som frir til henne og sier han ønsker å være med henne til Paris. Idet de skal reise, mottar Rebekka et brev fra Lie, men hun rekker ikke å lese det før båten er i ferd med å forlate Norge.

Det var en tettskrevet side, og blikket falt straks på signaturen nederst på arket. Brevet var fra Cecilie. Hun leste brevet to ganger. Og så enda en gang, før hun begynte å ta inn over seg det som sto der. Først da merket hun at tårene rant langs begge kinn. Skjelvende trakk hun pusten og så ned på Johannes som sov fredelig i køyen.

Bok 20 er i butikkene fra 18. april 2016.

Les utdrag og bestill bøkene på Norske Serier.

Bok 19 – Malerskolen

rosemalt19Rebekka er på vei til Kristiania. Endelig skal drømmen om å få gå på malerskole gå i oppfyllelse. Men gleden overskygges av Ulfs svik og det vanskelige valget hun må ta når det gjelder Lie og sønnens fremtid.

– Snart er vi i Kristiania, hvisket hun inn mot det ene øret hans. – Det er da det virkelige eventyret begynner.
Igjen kom denne underlige følelsen av at noe viktig hadde skjedd da hun steg på toget, noe hun burde huske. Uten at hun skjønte hvorfor, kjente hun en voldsom sorg, en tristhet uten bunn. Hun begynte å gråte, salte tårer som rant ned på det bustete hodet til en oppspilt liten gutt.

Bok 19 er i butikkene fra 15. februar.

Bok 18 – Svartsyke

bok18Rebekka blir eitrende sint og må kjempe for å besinne seg når hun forstår at det er hennes Ulf kvinnen snakker om. Hun klarer ikke tenke klart, langt mindre fornuftig, og hjertet er fylt av en rødglødende smerte.

Da var han en annen mann enn den hun hadde trodd, en hun ikke kjente. Verre enn følelsen av sjalusi var skuffelsen over at Ulf kunne gjøre dette mot henne, svike henne på denne måten.
Det var ikke mye heltemot over det han hadde gjort.

Bok 18 er i butikkene fra 21. desember.

Bok 17 – Arven

rosemalt17Det blir harde tak for Rebekka og Margot nå som husbonden igjen har forlatt gården. Til slutt ser ikke Margot annen råd enn å sende ut Peder og Rebekka for å lete etter Haavard og Kari. Rebekka og Tharald kommer hverandre stadig nærmere, og Tharald har gjort seg noen tanker om Rebekkas fremtid.
– Jeg vil at Johannes skal ta over Lie, Rebekka. Men du må gi meg ditt ord på at du også vil det. For jeg vil ikke gjøre noe som du ikke ønsker.

Bok 17 er i butikkene fra 26. oktober 2015.

Bok 16 – Johannes

Rosemalt16Rebekka føder mens de ennå er på setra, og får noen lykkelige dager der før de må tilbake til Lie. Margot råder henne til å tie om barnet når de kommer hjem, men vil de greie å holde det skjult for de andre på gården? Peder har vært en tur til stasjonsbyen og har med seg storfint besøk til Rebekka.
– Du får heller gå inn og hilse på ham sjøl, så jeg ikke røper mer enn jeg skal. Jeg prata nå litt med ham på veien opp, men lovet at jeg ikke skulle si noe om hvem han var, før du sjøl fikk hilse på ham. Men det er nå deg han er kommet for å besøke, så vidt jeg kan skjønne. Mer ville ikke Peder si.

Bok 16 er i salg fra 31. august 2015.

 

Bok 15 – Nytt liv

rosemalt15Ulf og Bernhard er på fiske, men Lives ektemann er vanskelig å forstå seg på, og Ulf føler en tiltagende uro. Rebekka gleder seg over kjærlighetsbarnet hun bærer, men tanken på fremtiden, og hvordan det skal gå med dem, fyller henne med angst.

Det var blitt påfallende stille på lensmannskontoret.
Hjertet til Rebekka banket som besatt. Strimen av håp hun hadde sett som et lite lys i det fjerne, sluknet. Igjen kom mørket og motløsheten sigende inn over henne. Ordene til lensmannen var harde, uten noen nærmere forklaring.

Bok 15 er i salg fra 6. juli 2015.


Bok 14 – Gaupungen

rosemalt14Gaven og brevet fra Ulf fyller Rebekka med glede: Ulf er fortsatt på frifot og har det bra! Margot forstår at det har hendt noe, og Rebekka betror seg til henne. Men når Rebekka viser henne smykket, blir den gode følelsen erstattet av angst.

– Han står det over, sa Margot nesten uhørlig, med en fjern klang i stemmen.
Rebekka kvapp til.
– Hva mener du, Margot? Hun var ikke sikker på om hun hadde hørt riktig.
– Står det over, gjentok Margot mumlende.
Rebekka fikk en underlig følelse av at det ikke var henne Margot snakket til.

Bok 14 er i salg fra 11. mai 2015

 

Bok 13 – Husfruen

Nicoline blir stadig mer ustabil, og en dag forsvinner hun.
rosemalt13Når taterne kommer til Røros, blir det et gledelig gjensyn for Ulf, mens det for Emmanuel blir et angstfylt møte. Ursula ser at Emmanuel bærer på en hemmelighet, og hun har flere avsløringer.

Blikket til Ursula var intenst, selv i det sparsomme lyset fra det flakkende bålet. Boret seg inn i ham, på en måte som nesten skremte vettet av ham.
– Vi har vel alle våre hemmeligheter, forsøkte Emmanuel.
– Ikke skap deg, det er ikke noen vanlige revestreker fra ungdommen jeg tenker på. Du bærer på noe mer enn det, slikt er ikke vanskelig å oppdage for en som har øyne til å se slikt med, og kan kjenne eimen av det.

Bok 13 er i salg fra 23. mars 2015.

rosemalt12Bok 12 – Gaupli

Emmanuel og Ulf er på Rørosmartnan. Der er det et yrende folkeliv, og de stifter bekjentskap med både samer og svenske lasskjørere. Men ikke alle har like ærlige hensikter.
Jordmoren, Sunniva, blir med Rebekka til Gaupli for å stelle Jensine. Sunniva blir forferdet og tar et oppgjør med Haavard, som fortsatt er unnvikende. Også Rebekka har sitt å stri med.

I det samme trakk et vinddrag forbi, og hun kunne kjenne lukten av parafin blande seg med sot og treverk. Panikken grep fatt i henne.
– Andreas! Du kan ikke, du må ikke!
– Jeg har alt gjort det. Stemmen hans var skarpere nå, mer bestemt, ikke så lavmælt og unnvikende som før.
– Men tenk deg om da, Andreas. Du kan ikke sette fyr på smia!

Bok 12 er i salg fra 26. januar 2015.

Bok 11 – Livsgnist

Rosemalt11_ForsideEmmanuel funderer på hva han skal gjøre med aktbildet, men tar til slutt en avgjørelse. Rebekka finner Kristine liggende på malerrommet, ved siden av det ødelagte maleriet av Ulf. Hun forstår at fødselen er i gang, og sender bud etter Margot og Kari.

– Jeg greier ikke mer! skrek Kristine med den hese, mørke stemmen. – Jeg vil ikke! En ny ri skyllet over henne og fikk pusten til å gå tungt. – Jeg vil ikke, gjentok hun. Blikket var fylt av angst og smerte. – Jeg hater det! Det er satans barn! Ta det vekk! Ta det vekk nå! Ordene, men like mye den mørke, underlige stemmen Kristine hadde fått, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på Rebekka.

Bok 10 er i salg fra 1. desember.

Bok 10 – Vinter

Rosemalt10_ForsideRebekka oppdager at det brenner på Lie. Hun løper for å varsle husbonden og hente hjelp til å slukke brannen. Når hun kommer tilbake, ligger Margot forbrent i snøen. Rebekka blir redd for å miste budeia, som har kommet til å bety så mye for henne.

Rebekka kjente med ett en brå angst for at Margot skulle dø.
– Jeg skal gjøre så godt jeg kan. Du skal bli frisk igjen, Margot. Du må bli frisk igjen. Jeg trenger deg slik, skjønner du. Tårene begynte å trille, og hun måtte ta seg sammen for ikke å hulke høyt.

Bok 10 er i salg fra 29. september. Les utdrag og bestill den fra Norske Serier

 

Bok 9 – Heksenatt

Rosemalt9_ForsideUværet tvinger Ulf til å snu før han klarer å ta seg frem til Lie og Rebekka. Utmattet kjemper han seg tilbake, men smertene i den skadde foten er uutholdelige og kreftene i ferd med å svinne. Det stunder mot jul, og Rebekka må hjelpe Bertha med juleforberedelsene. Både Jon og Peder uttrykker bekymring for at ikke alt er som det skal på Gaupli.

Ved middagstid dagen etter kom frykten tilbake. Det var Peder som satt ved kjøkkenbordet og fortalte. Mest til Bertha, men alle lyttet.
– Det var et underlig skue, sa Peder. – Jeg skjønte først ikke hva det var jeg så. Hadde jeg trodd på slikt, hadde jeg nok ment det måtte være selveste huldra jeg så.

Bok 9 er i salg fra 4. august. Les utdrag og bestill den fra Norske Serier.

 

Bok 8 – Dommen

rosemalt_omslag8_dommenCecilie bestemmer seg for å bli i bygda, noe som endrer Rebekkas situasjon på Lie.

Det er bare noen dager igjen til rettssaken mot Ulf. Rebekka er fortvilet og håper at Haavard kan få Andreas til å trekke det falske vitnemålet. Da Haavard reiser til skogs for å jakte før hun får snakket med ham, bestemmer hun seg for å oppsøke Andreas.

Hun ville aldri kunne tilgi seg selv hvis Ulf ble sittende bak lås og slå i årevis. Det ville pine og plage henne resten av livet. Hun ville aldri noen sinne få verken rast eller ro. Da var det bedre å ta straffen selv.

Bok 8 er i salg fra 10. juni. Les utdrag og bestill den fra Norske Serier.

 

Bok 7 – Gjestebud

rosemalt_omslag7_gjestebudRebekka og Ulf lover hverandre sin kjærlighet, uansett hva som skjer. Emmanuel er på det nærmeste ferdig med maleriet av Nicoline. Han er full av anger og skam, og gruer for det kommende selskapet. Og for å møte Rebekka.

Nicoline tror Rebekka har kastet sine øyne på Emmanuel og blir rasende på henne.

De gikk i gulvet begge to. Rebekka under, med ansiktet ned. Nicoline over henne, fortsatt med den lange fletten i et hardt grep og saksen i den andre hånden.
– En heks! En hulder, et troll! Det er det du er! Nå skal du straffes og tuktes! hylte Nicoline.

Les utdrag fra boken og bestill den på Norske Serier.

 

Bok 6 – Blodhat

Rosemalt bok 6 BlodhatPeder er reist til bygda for å varsle om det grufulle funnet av Tord. Rebekka uroer seg for hva som vil skje når lensmannen kommer til Lie, men får annet å tenke på når hun sent en kveld hører skrik fylt av smerte og angst fra hovedbygningen. Nattens hendelser gir lensmannen nok et ærend på Lie.

Rebekka famlet seg frem til svovelstikker og talglys på nattbordet. Lyset fra stikken flammet opp, og hun fikk fyr på lyset. Da hun igjen vendte seg mot Nicoline, ble hun stående som lammet. Det var blod overalt.

Bok 6 – Blodhat – er i butikkene fra 17. februar.

Les utdrag fra boken og bestill den på Norske Serier.

Bok 5 – Othilies Arv

9788202428457[1]Rebekka er fra seg av sorg og bekymring, noe som kommer til uttrykk i bildene  hun maler. Hun får vite ting om farmoren som knapt er til å tro, og med ett  forstår hun mormorens redsel. Samtidig bekymrer hun seg for Kristine og det hun  bærer under brystet, og trygler Margot om å hjelpe henne.

– Du mener kanskje det er til pass for Kristine at hun ble med barn, når  hun var så dum at hun gikk i skogen? Rebekka ropte det ut.      Margot hadde  vendt henne ryggen og kostet videre. – Tullførkje. Si slikt etter det je har  fortalt. Skjønner itte noe, du.

Bok 5, Othilies Arv, er i butikkene 16. desember.

Les utdrag fra boken og bestill den på Norske Serier.

Bok 4 – Fullmånens Makt

Rosemalt4_ForsideEmmanuel blir både nysgjerrig og betenkt da husfruen inviterer ham inn i mellomstuen på hetvin, midt på blanke dagen. Angivelig for å diskutere dekorasjonen av storstuen og det kommende selskapet. Samtidig får han vite et og annet om husfruens bakgrunn. Rebekka kjemper sitt livs kamp for å berge seg selv og Kristine fra de frådende vannmassene.

Det første hun så var et skimrende lys og en skikkelse som bøyde seg over henne. Mor, tenkte hun, jeg kom til deg likevel. Så ble det mørkt. Det neste hun enset var noe som rullet henne rundt. Englene leker med meg, lo hun med lukket munn.

Bok 4, Fullmånens Makt, er i butikkene fra 11. november.

Et lengre utdrag fra boken kan du lese på forlagets nettsider.

 

Bok 3 – Svartfossen

Rosemalt3_ForsideRebekka finner seg godt til rette på vårsetra sammen med Margot, men uhyggen brer seg da en slagbjørn begynner å luske rundt veggene. Da Bertha blir syk, hentes Rebekka hjem til gården for å hjelpe til under onna. Hun er på markslått sammen med Ulf, og merker at hun har fått sterke følelser for ham – men så kommer det brev fra Amerika.

– Jeg er bare glad for å kunne hjelpe. Jeg passer på deg, vet du. Ulf nølte litt. – Det gjør så godt å være sammen med deg, Rebekka. Hun kjente at hun ble tørr i munnen, og hjertet hamret og hamret. Han var så nær, så virkelig. Kysser han meg nå, så makter jeg ikke stå imot, tenkte hun i et blaff.

Du kan lese et lite utdrag fra boken på forlagets sider:
Norske Serier.

Bok 3, Svartfossen, er i salg fra 14. oktober 2013.

 

Bok 2 – Skriket fra skogen

Rosemalt2_Forside2Jensine triumferer da Rebekka må flytte ut i fjøset for å hjelpe Margot. Rebekka er redd den underlige budeia, og kan ikke fatte hvordan hun skal klare å bo og arbeide sammen med henne. Samtidig stiger frykten for at hun er med barn.
Rebekka blir utsatt for uønsket oppmerksomhet fra Tord, men reddes nok en gang av Ulf – som hun motvillig blir mer og mer tiltrukket av.

– Dere skulle ikke gå her, ikke nå, sa Ulf omsider. – Det er ikke trygt på disse kanter. Ikke på denne tiden. Det kan være farlig for dere. Dere må gå hjem. Fort.
    Rebekka kunne se at Ulf mente alvor. Stemmen var lav og intens, og blikket sorgtungt, på randen av fortvilelse. Samtidig var det noe vaktsomt over ham, som om han sto på spranget.

Rosemalt Bok 2, Skriket fra skogen, er i salg fra 16. september.

 

Bok 1 – Rebekka

rm_Rosemalt1_Forside_CDRebekka Lie er sytten år og foreldreløs. Hun drømmer om å bli malerinne, men må i stedet ta tjeneste på gården Lie i Østerdalen. Samtidig utvandrer kjæresten, Jens, til Amerika. Malerdrømmen synes fjernere enn noen gang, inntil en dekorasjons- og rosemaler kommer til Lie for å søke arbeid. Storbonden på Lie tar godt imot Rebekka, men hans hustru, Nicoline, klarer ikke å gi gården en arving, og er blitt en streng og bitter kvinne.

– Så dette er altså hva vi har  sagt ja til å ta i hus, sa Nicoline Lie. – Hva slags tjeneste har hun vært i tidligere?
De skarpe ordene fikk Rebekka til å skvette. Dette var så visst ikke hva hun hadde ventet. Hjertet dunket i brystet så det måtte høres lang vei. Hun forsøkte å neie, slik hun hadde øvd seg på i tankene, men det ble bare til et klønete kniks. – Jeg har ikke … Jeg er bare sytten. Jeg har bodd sammen med mormor, det har bare vært oss to, stammet hun.

Rosemalt – Bok 1 – Rebekka – er tilgjengelige fra 19. august.

Les første kapittel av bok1 her:

Forsiden på boka, og på resten av bokserien, er illustrert av Kjetil Nystuen.

Den rosemalte bakgrunnen til hjemmesiden er tatt fra en rosemalt planke vi har spesialbestilt fra rosemaleren Gunhild Sundby fra Levanger, fordi vi likte rosene hennes så godt. Den samme borden er brukt øverst på bøkene, bare med en annen bakgrunn.