Rebekka – en drømmer
Rosemalt er en romanserie som handler om Rebekka. Hun er 17 år i 1881, foreldreløs og fattig og har et lidenskapelig ønske om å bli malerinne. En nabo hjemme på Hamar, som var kunstmaler, har gitt henne en del undervisning, og det viser seg at hun har et klart talent. Drømmen er å begynne på malerskole i Kristiania hvor de har en egen klasse for kvinner.
Kjæresten Jens bestemmer seg for å dra til Amerika for å få et bedre liv. Drømmen hans er å få med Rebekka, eller tjene nok penger til at hun snart kan komme etter. Men mormoren, som flytter på kår, lar henne ikke få lov, hverken til å bli med Jens til Amerika eller begynne på malerskole i storbyen.
Mot sin vilje blir Rebekka sendt til en fjellgård i Østerdalen, for å gjøre tjeneste hos slektninger hun aldri tidligere har møtt. Det er så langt fra drømmen som det er mulig å komme.
Men så treffer hun på en mann, en rose- og dekorasjonsmaler. Mye begynner å skje.
Utgangspunktet for å skrive bokserien
Annikki hadde den samme malerdrømmen som Rebekka da hun var ung, men valgte et mer tradisjonelt og sikkert yrke. Senere har hun riktignok tatt igjen noe av det tapte, og stilt ut bilder i mange land.
Hun har lenge vært opptatt av hvorfor det ikke finnes noen store kvinnelige malere i kunsthistorien. Noen av svarene prøver forfatteren å formidle i serien.
Hvorfor har vi valgt å legge romanserien til 1880-årene? Jo, i forhold til malerkunsten er det da kvinnene for alvor begynner å innta kunstarenaen i Norge. En rekke kvinner går på malerskoler i Kristiania, mange av dem studerer videre i München, Berlin og Paris. De får stilt ut bilder i kunstforeninger og malerinnene Kitty Kielland og Harrieth Backer får antatt bilder på vårsalongen i Paris.
Samtidig vokser kvinnebevegelsen frem, med kampsaker som høyere utdanning og stemmerett. Flere av tiårets malerinner, som Åsta Hansteen og Kitty Kielland, var aktive i kvinnebevegelsen, og var med å stifte Norsk kvinnesaksforening i 1884.
Og i Kristiania vokste bohembevegelsen frem, med maleren Christian Krogh som en av frontfigurene.
I samme tidsrom er det veldig mange mennesker som utvandrer til Amerika, med drømmen om et friere og mer verdig liv. Det er med andre ord nok av spennende stoff å ta av.
Det er to grunner til at romanserien er lagt til en fjellgård i Østerdalen. For det første blir det en stor kontrast til det noe bortskjemte livet Rebekka har levd i før, for ikke å snakke om det livet hun ønsker å leve. Den andre grunnen er at Jan Erik er vokst opp i samme område. Det sier seg selv at det er lettere, og kanskje mer interessant, å skrive fra et område og miljø man er vokst opp i og er kjent med fra barnsben.
Hovedlinjene i historien planlegger de to forfatterne sammen, dvs. personene, miljøet, hva som skal hende. Så skriver Jan Erik et første utkast. Deretter tar Annikki og bearbeider bearbeider stoffet, og legger inn nye små historier der det er noe som mangler.
Hun jobber nok mest i forhold til Rebekka, for det er kanskje lettere for henne å være i hodet på en 17 år gammel jente, enn det er for en mann født i 1955.