Asta Nørregaard (1853 -1933)

Asta Nørregård 1876. Foto: Friedrich Müller. Kilde: Oslobilder

Asta Nørregård 1876. Foto: Friedrich Müller.
(Kilde: Oslobilder)

Asta Nørregaard var en ambisiøs kunstner. Allerede som ganske ung staket hun seg ut et kunstnerisk karriereløp, høyst uvanlig for kvinner på hennes tid. I mer enn 50 år levde hun et profesjonelt kunstnerliv.

Hun var født i Kristiania, der moren døde bare uker etter at hun ble født. Faren, som var offiser i infanteriet, døde da hun var 19. Det var da hun begynte på Bergslien malerskole. Deretter ble det München (1875-78) og Paris (1879-83). Første gang hun stilte ut var i 1878, i Christiania kunstforening.

 

Portrett av Carl Paul Caspari, malt av Asta Nørregaard. Kilde: uio.no

Portrett av Carl Paul Caspari, malt av Asta Nørregaard.
(Kilde: uio.no)

Asta Nørregaards opprinnelige ambisjon var å male historiemaleri med religiøst innhold. Hun hadde fått i oppdrag å male altertavle til den nye kirken i Gjøvik. Dette var en kvinnehistorisk begivenhet, og oppdragsgiveren var en kvinne. Altertavleoppdraget skapte imidlertid konflikt med menigheten, og det ble ikke noe av det, til Aasta Nørregaards store fortvilelse. I stedet er hun blitt mest kjent som portrettmaler. I førti år tok hun regelmessig i mot kunder i sin kombinerte bolig og atelier. Hun malte etter levende modell, men brukte også foto som hjelpemiddel.

Hun forble ugift i hele sitt liv.

 

Portrett av Elisabeth Fearnley, av Asta Nørregård 1892. Kilde: Kritikker.wordpress.com. Asta Nørregaard –   (1892)

Portrett av Elisabeth Fearnley, av Asta Nørregård 1892.
(Kilde: Kritikker.wordpress.com)