Ysting på Spellmovollen

Sommeren 2013 var vi hos budeia Oddveig Eggen på Spellmovollen i Såttåhaugen i Os i Østerdalen og filmet koking av hvitost og brunost av kumjølk.

Det er godt å være ku i Såttåhaugen.

Det er godt å være ku i Såttåhaugen.

Oddveig lager ost nesten på samme vis som det som var vanlig på slutten av 1800-tallet, tiden Rosemalt henter sin handling fra.

Separatoren som brukes til å separere fløte og skummet mjølk er av nyere dato. Før separatoren ble vanlig, var det vanlig å skumme av fløten som la seg på toppen med et spesielt redskap, en slags flat sleiv i tre. Dette ble gjentatt flere ganger. En ganske møysommelig prosess som sikkert heller ikke ga fullt det samme gode resultatet som det separatoren gjør.

Til gjengjeld får en stakkars skribent med manglende kondisjon erfare at det heller ikke er noen spøk å dra separatoren når 150 liter mjølk skal kjøres gjennom og separeres til fløte og skummet mjølk.

Av hver tiliter med mjølk blir det en kilo ost.

Det går en full trillebår med bjørkeved til fyringen som pågår dagen igjennom.

Steinar Bendiksvill gjør opptak av Oddveig Eggen, budeie på Spellmovollen.

Steinar Bendiksvill gjør opptak av Oddveig Eggen, budeie på Spellmovollen.

Det å være budeie er ingen åtte til fire jobb. Atten timers arbeidsdag er ikke uvanlig når det skal kokes ost. Det starter gjerne med fjøsstellet tidlig på morgenen, før kokingen av osten settes i gang. Kokingen fortsetter gjennom hele dagen, også etter at kuene er kommet tilbake fra beite og er blitt mjølket for kvelden.

Vi var med på dette en dag, og er full av beundring for de mange budeiene som opp gjennom tidene har hatt dette som sin hverdag. Like mye beundrer vi slike som Oddveig som fortsatt holder tradisjonene i hevd, og som heller ikke har noe imot å dele av dette med turister som kommer forbi. Enten de nå vil kjøpe ost, eller bare ta en titt på prosessen.

På Spellmovollen er det også utleie av overnatting, det er et godt tips til en annerledes ferie.

Her er filmen med Oddveig og ystingen:

Foto/redigering: Steinar Bendiksvoll © PressIT AS