Rebekka – Bok1 i Rosemalt

ROSEMALT – et sårt og rørende storgårdsdramarm_Rosemalt1_Forside_CD

Annikki Øvergård debuterer som forfatter med bokserien Rosemalt på Cappelen Damm. Utgivelse av første bok skjer 19. august, med boken Rebekka. Forfatternavnet er et pseudonym for forfatterparet Annikki Torgersen (f. 1957) og Jan Erik Øvergård (f. 1955).

Rosemalt er en spennende og dramatisk historie som formidler både humor og varme. Den gir stemningsfulle skildringer av natur, mystikk, gårds- og seterliv på slutten av 1800-tallet. Samtidig forteller den om en ung kvinnes inderlige drøm om å bli malerinne, noe som var hverken lett eller vanlig på den tiden, selv om evnene var der.

Rebekka Lie er sytten år og foreldreløs. Hun bærer på en drøm om en gang å få begynne på en malerskole for kvinner i Kristiania. Men da mormoren, som hun har vokst opp hos, bestemmer seg for å flytte på kår, må Rebekka i stedet ta tjeneste på storgården Lie i Østerdalen. Storbonden tar godt imot Rebekka, men hans hustru, Nicoline, klarer ikke å gi gården en arving, og er blitt en streng og bitter kvinne.

– Så dette er altså hva vi har sagt ja til å ta i hus, sa Nicoline Lie. – Hva slags tjeneste har hun vært i tidligere?
De skarpe ordene fikk Rebekka til å skvette. Dette var så visst ikke hva hun hadde ventet. Hjertet dunket i brystet så det måtte høres lang vei. Hun forsøkte å neie, slik hun hadde øvd seg på i tankene, men det ble bare til et klønete kniks. – Jeg har ikke … Jeg er bare sytten. Jeg har bodd sammen med mormor, det har bare vært oss to, stammet hun.

Samtidig utvandrer kjæresten, Jens, til Amerika. Kjærligheten og malerdrømmen synes fjernere enn noen gang, inntil en dekorasjons- og rosemaler kommer til Lie for å søke arbeid.

Les første kapittel av bok1 her: