Mattradisjoner

Det finnes neppe noe mer tradisjonell seterkost enn skjørost og rømme.

Skjørost er å få kjøpt på de fleste matbutikker i Nord-Østerdal, og fremstilles kommersielt blant annet ved Rørosmeieriet.  Men det finnes også steder hvor man får kjøpt det av budeia på setra.

Seterkost av aller kortreiste sort, kjøpt av Oddveig på nabosetra, Såttåhaugen 2011.

Seterkost av aller kortreiste sort, kjøpt av Oddveig på Spellmovollen, Såttåhaugen 2011.

Skjørost lages av sur skummamjølk som varmes opp. Ostestoffet skiller seg ut og man siler ifra mysen (som i gamle dager ble brukt kald som tørstedrikk).

Skjørost kan minne litt om en tørr utgave av cottage cheese. Den spises sammen med rømme (det skal helst være seterrømme) som man blander med skjørosten og strør sukker over. Spekemat og flatbrød hører også til.

Tjukkmjølk er en annen matrett med lange tradisjoner i distriktet. Også denne fremstilles nå kommersielt (og økologisk) av Rørosmeieriet. Navnet tjukkmjølk viser til den fyldige konsistensen på mjølka, som opprinnelig ble framstilt ved hjelp av tettegrasplanten. Kalles også tettemjølk.  Bladene fra planten ble skylt og lagt i ei lita treskål. Lunka nymjølk ble slått over, og mjølka ble satt på et lunt sted. Når mjølka ble stiv, var tetten klar til bruk.

Les mer på sidene til Rørosmeieriet: www.rorosmeieriet.no Her finnes flere økologiske produkter som er bygd på de gamle mattradisjonene fra distriktet.

Koking av ost på Spellmovollen i Såttåhaugen.

Koking av ost på Spellmovollen i Såttåhaugen.

Seterkosten bar naturlig nok preg av at budeiene måtte bruke de mulighetene de hadde for å ta vare på mjølka fra kuer og geiter. Slik vi ser for oss livet på setra, var dagene preget av arbeid fra morgen til kveld. Mellom fjøsstellet skulle det kjernes smør og kokes ost. Smøret og osten kunne holde seg mye lengre enn ferskmelka, og kunne fraktes ned til gården, der det var mange i kosten under slåttonna på sommeren.

Det er fortsatt mulig å få et lite glimt inn i hvordan denne tilværelsen var for budeiene på setra. Det finnes de som holder tradisjonene i hevd, slik som på Spellmovollen i Såttåhaugen.

Det er en spesiell eim og en spesiell stemning i bryggerhuset der den store kobberkjelen står på vedkomfyren og putrer i timevis. På Spellmovollen står vedkomfyren i et rom vegg i vegg med fjøset. I gamle dager var det nok ellers vanlig å koke ost på vedkomfyren i seterhuset. Om man var så heldig å ha komfyr. Før den tid ble det kokt i gryte over åpen varme i grua.